Încălzire clasică vs. panouri radiante: avantaje, dezavantaje, consum și costuri

Încălzire clasică vs. panouri radiante: avantaje, dezavantaje, consum și costuri

4 +0300, Thursdaydevsck@seocupcake0 comentarii
Toamna aduce schimbări semnificative de temperatură. Frigul crește în intensitate treptat și atinge valori termice greu de suportat în lunile de iarnă.

În acest context o discuție despre avantajele și dezavantajele diverselor sisteme de încălzire e binevenită.

Tu pentru ce tip de încălzire optezi iarna asta: încălzire clasică sau încălzire cu panouri radiante?

Hai să vedem împreună care este cea mai avantajoasă alegere pentru locuința ta.

Ce este un sistem de încălzire?

După cum bine știi, un sistem de încălzire eficient bifează trei etape esențiale:

  •         generarea căldurii;

  •         distribuirea căldurii;

  •         transferul căldurii.


Toate aceste etape formează circuitul de încălzire închis, al cărui rezultat este repartizarea eficientă a căldurii în spațiile care necesită adaptarea temperaturii la interior.

Având în vedere aceste reguli general valabile, să fie mai eficientă încălzirea clasică, sau cea prin panouri radiante?

Hai să vedem împreună.

Încălzirea clasică vs. panouri radiante

Principii diferite de încălzire



Cea clasică, indiferent de maniera prin care este realizată, încălzește doar aerul din încăpere. În acest caz, pereții și alte zone ale camerei rămân reci. De exemplu în cazul centralelor termice, apa fierbinte circulă prin conducte, încălzind caloriferele. Acestea transferă căldura în aer, iar aerul devine mediul cald în care noi ne desfășurăm activitățile zilnice.

Spre deosebire de încălzirea clasică, panourile radiante ne pun față în față cu o metodă neconvențională, dar modernă și sănătoasă de încălzire a locuinței noastre.

Panourile radiante nu încălzesc doar aerul ci si corpurile. Absența curenților de convecție produși prin intermediul caloriferelor este foarte benefică pentru sănătate. În lipsa acestor curenți praful și bacteriile aeriene nu mai sunt împrăștiate prin locuință, așa cum se întâmplă în cazul sistemelor clasice de încălzire.

Datorită panourilor radiante, structura casei este încălzită în profunzime. Prin radiațiile infraroșu pereții, tavanul, podeaua și obiectele din cameră sunt încălzite, emanând căldură la rândul lor. Obiectele radiază căldură într-un ritm lent, menținând confortul termic pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

În privința panourilor radiante este celebră analogia cu soarele pentru că și aceste sisteme de încălzire funcționează în baza aceluiași principiu: încălzirea unui anumit corp prin radiații infraroșu care nu sunt vizibile ochiului uman. Radiațiile infraroșii antrenează moleculele corpurilor cu care intră în contact, acțiune în urma căreia căldura este generată.

Beneficii importante pentru sănătate.



Sistemele de încălzire clasică nu distribuie uniform căldura. Locuința ta nu este ferită de zonele reci care cresc riscul de îmbolnăvire. În plus, încălzirea clasică usucă aerul și împrăștie praful sau bacteriile aeriene.

Însă panourile radiante sunt favorabile sănătății tale . Panourile Sunjoy au în componență turmalină, un mineral natural cunoscut la nivel mondial, cu proprietăți benefice asupra sănătății, mai ales în cazul stimulării circulației sangvine.

Turmalina, cunoscută și sub numele de magnet cristalin are în componența sa 26 de microelemente dintre care cele mai importante sunt magneziu, mangan, calciu, fier, siliciu, iod și flor.

Instalare și confort



Din cauza numeroaselor conducte, centralele termice se instalează greu și ai neapărat nevoie de un specialist care să te ajute și să supravegheze bunul mers al montării. Cu panourile radiante, lucrurile se simplifică considerabil.

 În primul rând nu ai nevoie de aprobări și avize speciale pentru că le poți instala chiar tu în aproximativ 30 de minute. Ai nevoie doar de o bormașină eficientă, de holzșuruburile și diblurile aferente. Montarea se realizează pe un perete sau pe tavan, în funcție de nevoile tale și de designul locuinței.

Mulțimea de conducte și alimentarea cu apă, specifice sistemelor de încălzire clasice te expun câtorva riscuri demne de luat în calcul: inundațiile, asfixierea cu gaz, exploziile. În cazul încălzirii prin panouri radiante, toate aceste riscuri pot fi tăiate de pe listă.

Trebuie să știi totuși că panourile radiante nu încălzesc apa. Pentru a avea apă caldă la discreție, ai nevoie de o alternativă separată.

Și alternative sunt.

La fel de inovatoare, care să se asorteze perfect cu un sistem de încălzire modern, cum e cel prin panouri radiante. Așadar, poți opta pentru un boiler electric sau pentru sistemele cu panouri solare, ideale pentru încălzirea apei menajere  din spațiul tău.

Un alt aspect care ne preocupă pe toți sunt costurile. Este sau nu convenabil să renunți la confortul furnizat de un sistem de încălzire clasic pentru panourile radiante?

Panouri radiante sau încălzire clasică: costuri și consum

Este bine de știut că valoarea facturii la încălzire va depinde de mai mulți factori: suprafața de încălzire, dacă locuința este sau nu izolată termic, mediu (urban vs. rural), zonă în care locuința este plasată (munte, câmpie sau depresiune).

În condițiile în care construcția este eficient izolată, pentru panourile radiante cu infraroșu poți obține economii lunare importante:

  • până la 15% față de încălzirea cu gaz;

  • până la 20% față de încălzirea pe bază de lemn;

  • până la 50% față de încălzirea cu centrală electrică sau calorifere.


După cum ai putut observa, cele mai importante avantaje înclină balanța în favoarea sistemelor de încălzire moderne.

Ai o scurtă recapitulare a acestor avantaje în continuare:

Avantajele încălzirii prin panouri radiante

  •         spațiul în care locuiești este uniform încălzit;

  •         sunt o investiție pe termen lung, durata lor medie de funcționare fiind de 25 de ani;

  •         se montează rapid și ușor, fără să ai nevoie de aprobări sau de ajutor specializat;

  •         te ajută să îți creezi un mediu de viață favorabil – fără mucegai, condens, curenți de aer reci;

  •         nu există risc de inundații, asfixiere cu gaz, explozie;

  •         nu usucă aerul și nu antrenează bacteriile aeriene, polenul și praful în cameră;

  •         sunt benefice pentru problemele respiratorii, stimularea circulației sangvine, tratarea reumatismului și a durerilor articulare;

  •         au un design modern și plăcut, potrivindu-se în orice spațiu;

  •         reduc semnificativ costurile;

  •     încălzesc orice tip de spațiu – apartamente, case, cabane, spații comerciale și spații publice.


Dacă panourile radiante ți-au stârnit interesul și vrei să beneficiezi de sănătate, confort, siguranță și costuri reduse, atunci folosește pagina de Contact Unic Energo Instal.

Echipa noastră  îți stă la dispoziție cu sfaturile și informațiile de care ai nevoie.

More articles